Εδώ θα βρείτε πληροφορίες και συμβουλές, για συχνές παθολογικές καταστάσεις που αφορούν το σκύλο και την γάτα, και για θέματα δημόσιας υγείας. Η ενημέρωση των ιδιοκτητών που ενδιαφέρονται για τα κατοικίδια τους, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι συνεχής. Οι πληροφορίες θα εμπλουτίζονται συνέχεια με νέα θέματα.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η πληροφορίες που θα βρείτε έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σας οδηγήσουν σε διάγνωση και προσπάθεια θεραπείας από μέρους σας για θέματα υγείας που αφορούν το ζώο σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά σφάλματα. Ο μόνος αρμόδιος για την διάγνωση και θεραπεία του ασθενούς ζώου είναι ο κτηνίατρος σας.


Διροφιλαρίωση

Όπως γίνεται αντιληπτό, η περίοδος από την άνοιξη μέχρι αργά το φθινόπωρο, δηλαδή η περίοδος όπου υπάρχουν τα κουνούπια, είναι αυτή κατά την οποία τα σκυλιά μολύνονται από το παράσιτο. Τα νέα κουνούπια της άνοιξης προσλαμβάνουν τις μικροφιλάριες από τα σαρκοφάγα που παρασιτούνται και επιβιώνουν κατά την περίοδο του χειμώνα.

Οδοντιατρική φροντίδα

 Τα κουταβάκια γεννιούνται χωρίς δόντια. Το μοντέλο ανάπτυξης των δοντιών των μικρών σκύλων είναι παρόμοιο με του ανθρώπου, με την διαφορά ότι το φαινόμενο εξελίσσεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα.Οσο νωρίτερα ξεκινήσει η φροντίδα τόσο πιο εύκολα την αποδέχεται το ζώο και λιγότερες παθήσεις των δοντιών εμφανίζονται.

Αιμοδοσία στο σκύλο και τη γάτα

Αρκετές φορές η μόνη ή και μέρος της θεραπείας ενός ασθενούς σκύλου ή γάτας είναι η μετάγγιση αίματος. Όταν ο ασθενής φτάσει στο σημείο να χρειάζεται μετάγγιση, τότε η κατάστασή του είναι εξαιρετικά σοβαρή, τόσο που να απειλείται η ζωή του. Πριν την αιμοληψία γίνεται κλινική εξέταση και ελέγχεται ο αιματοκρίτης του ζώου.

Οι κυριότερες τοξικώσεις ζώων συντροφιάς

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες. Εκτός από τα φάρμακα υπάρχουν αρκετά τρόφιμα και φυτά που είναι τοξικά για τον σκύλο και τη γάτα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι συνέπειες αυτών των δηλητηριάσεων μπορεί να είναι μοιραίες. Ο ενημερωμένος ιδιοκτήτης μπορεί να αποτρέψει ή να αναγνωρίσει έγκαιρα τα κλινικά συμπτώματα. Όταν υπάρχει ακόμα και υποψία δηλητηρίασης το ζώο θα πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο.

Ο εμβολιασμός του σκύλου

Εμβολιάζοντας το σκύλο μας, ο οργανισμός του αναπτύσσει αντισώματα έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο ο σκύλος μας προστατεύεται από πιθανή έκθεση του σ' αυτούς τους μικροοργανισμούς και αποτρέπεται η εμφάνιση νόσου.

Δημόσια υγεία και εχινοκοκκίαση

Εχινοκοκκίαση, είναι η παρασίτωση από τον Echinococcus Granulosus. Πρόκειται για παράσιτο (ταινία) που διαβιώνει στο λεπτό έντερο του σκύλου και άλλων άγριων σαρκοφάγων. Τμήματα του σώματος του παρασίτου που περιέχουν αυγά, αποβάλλονται στο περιβάλλον με τα κόπρανα του σκύλου.

Στείρωση του θηλυκού ζώου

Με τον όρο στείρωση του θηλυκού ζώου, η αλλιώς ωοθηκυστερεκτομή, εννοούμε την αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας. Επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση, υπό γενική αναισθησία, και απαιτεί, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, την ημερήσια παραμονή του ζώου στην κλινική.

Θερμοπληξία

Η έκθεση σε υψηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό του ζώου σε κλειστό χώρο υπό στρεσσογόνες συνθήκες, οδηγούν στην πρόκληση θερμοπληξίας. Ιδιαίτερα πλήττονται: βραχυκεφαλικές φυλές, υπέρβαρα και μεγάλα σε ηλικία ζώα, ζώα με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.

Αναπνευστική δυσχέρεια

Τα επείγοντα περιστατικά που αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα απειλούν τη ζωή του ζώου με την πρόκληση υποξίας (μείωση οξυγόνου στο περιφερικό αίμα) καθώς και την πρόκληση υπερκαπνίας (αύξηση του ποσοστού διοξειδίου του άνθρακα).

Shock – Τεχνητή αναπνοή και καρδιακές μαλάξεις

Ο όρος shock χρησιμοποιείται ευρύτατα στην καθημερινή ζωή, λαμβάνοντας συχνά μια λανθασμένη έννοια. Δεν χαρακτηρίζει μια απλή αδιαθεσία μετά από ήπιο τραυματισμό ή κάποια αντίδραση στην πρόκληση φόβου (όπως συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο), αλλά αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για τη ζωή.

Στείρωση του αρσενικού ζώου

Με τον όρο στείρωση του αρσενικού ζώου, η αλλιώς ορχεκτομή, εννοούμε την αφαίρεση των δύο όρχεων. Επιτυγχάνεται με απλή χειρουργική επέμβαση, υπό γενική αναισθησία , και απαιτεί την παραμονή του ζώου, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, για λίγες ώρες στην κλινική.Πολλοί ιδιοκτήτες, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, δεν είναι σύμφωνοι με την ιδέα της στείρωσης. Εντούτοις υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η προοπτική της στείρωσης των αρσενικών ζώων θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους ιδιοκτήτες.